top of page
Obrázek autoraTerezie Čermáková

Art & Contemporary Me: Umělecké dílo jako médium utvářející evropskou identitu

Článek lektorky Muzea umění Olomouc představuje projekt Art & Contemporary Me: Umělecké dílo jako médium utvářející evropskou identitu, na jehož realizaci se významnou měrou podílí edukační oddělení muzea. Projekt, na kterém spolupracuje Muzeum umění Olomouc s Galerií mesta Bratislavy, Mezinárodním centrem kultury Krakov a Muzeem Janus Pannonius v Pecsi, uspěl v dotačním programu Kreativní Evropa – Kultura a zahrnuje řadu aktivit.

 

Muzeum umění Olomouc představuje projekt Art & Contemporary Me: Umělecké dílo jako médium utvářející evropskou identitu, na jehož realizaci se podílí i edukační oddělení muzea. Projekt, na kterém spolupracuje Muzeum umění Olomouc s Galerií mesta Bratislavy, Mezinárodním centrem kultury Krakov a Muzeem Janus Pannonius v Pecsi, uspěl v dotačním programu Kreativní Evropa – Kultura a zahrnuje řadu aktivit.

 

Mezinárodní projekt ArtCoMe je zaměřen na silnou a jedinečnou zkušenost jednotlivce s uměleckými díly. Tuto zkušenost primárně zprostředkovává společná tvůrčí činnost publika s odborníky, narušující hranici mezi tzv. laickým a profesionálním uměním. Projekt zahrnuje mezinárodní vzdělávací program pro studenty a jejich mentory, putovní výstavu Rozlomená doba. Avantgardy ve Střední Evropě, odbornou publikaci a národní vzdělávací programy. Na jeho počátku stojí mezinárodní odborná konference Zrod soudobého Středoevropana. ArtCoMe tak tvoří jednu část a perspektivu rozsáhlejšího projektu, který se soustřeďuje na sociální, politické a kulturní změny závěrečného desetiletí Rakouska-Uherska a prvního desetiletí jeho nástupnických států slavících v roce 2018 Evropský rok kulturního dědictví.

 

Až do roku 2020 budou probíhat nejen zajímavé doprovodné programy v jednotlivých muzeích, ale také mezinárodní edukační program, který propojí středoškolské studenty z Olomouce, Krakova, Bratislavy a Pécse.

 

Úspěch v dotačním programu Kreativní Evropy je pro nás motivací a samotná edukační část projektu především velkou výzvou. Pokud máte zájem průběh projektu sledovat, budeme rádi, když nás podpoříte na našich sociálních sítích.

 



 

Art & Contemporary Me

 

Abstract: ArtCoMe is an international project addressing strong and unique experience of individuals with artwork by means of common artistic creation of general public and professionals. The aim is to breach borders between the non-professional and professional art.  The project includes the international educational programme for students and their mentors, travelling exhibition  ‘Years of Disarray. Avant-gardes in the Central Europe’, publication and national educational programmes. The project starts with the international scientific conference ‘The Birth of the Modern Central European Citizen’. Thus ArtCoMe represent a part and one of perspectives of a larger project focusing on social, political and cultural changes covering the final decade of existence of the Austro-Hungarian Empire and the first decade of its successor states celebrating the European Year of Cultural Heritage in 2018. Partner organisations: Olomouc Museum of Art (CZE), Bratislava City Gallery (SVK),  International Cultural Centre in Cracow (POL) and Janus Pannonius Museum in Pécs (HUN). The project is funded by the Creative Europe – Culture grant.

 

Key words: Museum Education, Gallery Education, Experience of Individuals with Artwork, Educational Programme in Museum, Avant-gardes in the Central Europe’

 

Autorka:

Mgr. Terezie Čermáková

Muzeum umění Olomouc

státní příspěvková organizace

Denisova 47

771 11 Olomouc

 

 

 

 

Jak citovat tento článek:

ČERMÁKOVÁ, Terezie. 2018. Art & Contemporary Me: Umělecké dílo jako médium utvářející evropskou identitu. Kultura, umění a výchova, 6(2). ISSN 2336-1824. Dostupné z: https://www.kuv.upol.cz

 

2 zobrazení0 komentářů

Comments


bottom of page