top of page
Obrázek autoraMagdalena Adámková Turzová

Editorial

Editorial redaktorky Magdaleny Adámkové Turzové je úvodním textem aktuálního čísla časopisu Kultura, umění a výchova a představuje jeho obsah. Připomíná, že i přes nesnadnosti tohoto období poznamenaného pandemií si můžeme udržet pozitivní přístup a nalézat činnosti, které jsou i v těchto omezujících podmínkách realizovatelné a které nám mohou přinést radost, inspiraci – a hlavně tolik potřebnou motivaci k aktivnímu životu.


Vážené čtenářky, vážení čtenáři,

naše redakce vás srdečně zdraví z nucené izolace – ze svých domovů a prázdných kanceláří. Přestože odděleně, tak všichni společně procházíme tímto neobvyklým a nelehkým období a čekáme, kdy už konečně skončí. Nám všem chybí kontakt s živoucím; ať už myslíme fyzické setkávání s uměním nebo kontakt s přáteli, kolegy a se studenty. Hledáme alternativní formy v digitální podobě, ale s prodlužujícím se časem lockdownu pociťujeme nenahraditelnost osobních setkání. Zvláště v oblasti kultury a vzdělávání je současná situace velmi tíživá.


I přes nesnadnosti si však můžeme udržet pozitivní přístup a nalézat činnosti, které jsou i v těchto omezujících podmínkách realizovatelné a které nám mohou přinést radost, inspiraci – a hlavně tolik potřebnou motivaci k aktivnímu životu. Snad také články, publikované v novém čísle časopisu Kultura, umění a výchova, přinesou našim čtenářům tyto kýžené podněty.


Rozsáhlý text Jakuba Guziura, jehož první část si můžete v tomto čísle přečíst, se zabývá konkrétní poezií, jejími klasickými historickými podobami i současnými intermediálními díly, které se k ní odkazují. Ve své studii nám předkládá řadu příkladů takových děl a kriticky posuzuje současné přejímání forem konkrétní poezie, míru vztahování se k jejím původním obsahům a vytváření obsahů nových.


Článek Petry Filipové představuje projekt „ArtMap“, který iniciovala v rámci výuky na Střední odborné škole Multimediálních studií Poděbrady ve spolupráci s francouzskou La Joliverie School of Design and Graphic Arts v Nantes. Hlavním tvůrčím impulsem pro žáky těchto škol byla jimi vybraná konkrétní místa města, ve kterém se nachází škola. Subjektivní vnímání prostoru a osobní zkušenost zpracovávali formami definovanými následným přenesením do interaktivní virtuální mapy na webu. Autorka v textu na příkladech představuje způsoby přemýšlení studentů nad veřejným prostorem vedoucí k volbě konceptuálních formám výtvarné komunikace (v podobě fotografického cyklu, krátkého filmu, videa, performance, site specific street artu apod.) a zvažuje didaktické aspekty celého projektu.


Kateřina Žarnikov ve svém příspěvku zaměřeném na dramatickou výchovu rozebírá práci čtyř zahraničních lektorů, kteří realizovali své workshopy v rámci mezinárodního kongresu Drama in Education, konaném v rakouském Retzhofu. Ve svém textu popisuje metody použité vybranými lektory – práci s pretextem, využití her s dramatickým potenciálem, metody chórového divadla a „divadelního mixážního pultu“ – a zkoumá jejich edukační potenciál.


Dále se v aktuálním čísle ohlédneme za konferencí Art Education in the Time of Coronavirus | Reflecting on Today, Anticipating Tomorrow, pořádanou naším pracovištěm ve spolupráci s Českou sekcí INSEA. Odměnou za obrovské úsilí vložené do uspořádání této akce byla nečekaná účast více než tisíce zaregistrovaných participantů. Pořadatelům akce blahopřejeme a děkujeme za jejich vytrvalou práci.


Všem našim čtenářům přejeme hlavně pevné zdraví a veselou mysl. Soustřeďme se na to dobré, co nás obklopuje, ať zlé časy brzy pominou!


Za redakci Magdalena Adámková Turzová

The paper is licensed under a Creative Commons Attribution Non-Commercial 3.0 License.





Jak citovat tento článek:

ADÁMKOVÁ TURZOVÁ, Magdalena. 2020. Editorial. Kultura, umění a výchova, 8(2) [cit. 2020-12-20]. ISSN 2336-1824. Dostupné z: http://www.kuv.upol.cz/index.php?seo_url=aktualni-cislo&casopis=20&clanek=225.


24 zobrazení1 komentář

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Ostrov zítřejšího dne

Článek z pera vedoucí redaktorky objasňuje obsahové zaměření nově vznikajícího časopisu Kultura, umění a výchova a představuje čtenářům...

1 Comment


davenport kim
davenport kim
Sep 12

Esej je pro nás pozitivním zdrojem inspirace na naší umělecké a vzdělávací cestě. flappy bird

Edited
Like
bottom of page