top of page
Obrázek autoraRedakce

Mezinárodní projekt byl završen přehlídkou dětského výtvarného projevu a zahraničními mobilitami

Zpráva informuje o průběhu mezinárodního projektu a Národním kole mezinárodního bienále figurální kresby a malby dětí a mládeže | Celostátní přehlídce výtvarných prací Olomouc 2022.



Fotografie z mobility v Trenčíně na ZUŠ Karola Pádivého v Trenčíně, na fotografii účastníci s Česka spolu s italskými a slovenskými partnery, foto Petra Šobáňová



Ve středu 30. 3. 2022 v 17 hod. byla za velkého zájmu návštěvníků v Uměleckém centru Univerzity Palackého v Olomouci slavnostně zahájena výstava Národního kola Bienále figurální tvorby dětí a mládeže, kterou uspořádala Česká sekce INSEA ve spolupráci s katedrou výtvarné výchovy PdF UP a zahraničními partnery projektu.


Během dne se uskutečnila také celá řada doprovodných akcí, které vyvrcholily vernisáží výstavy a vyhlášením cen. V divadelním sále se uskutečnil somaticko-pohybový seminář TĚLO V OBRAZE s Renou Milgrom, v lektoriu se pak konala přednáška a diskuze na téma Figura a tělesnost s umělkyní Veronikou Šrek Bromovou.


V 17 hod. se v podkroví konviktu zahájila výstava a proběhlo slavnostní vyhlášení oceněných účastníků a účastnic. Poté se v atriu Uměleckého centra uskutečnila performance Reny Milgrom a Anny Boček Ronovské a večer se uzavřel posezením pedagogů u sklenky vína.





Pohled do výstavy v Uměleckém centru Univerzity Palackého v Olomouci, foto Petra Šobáňová






Fotografie z vernisáže a vyhlášení cen, foto Lukáš Blokša



Mezinárodní projekt byl od svého začátku poznamenán jednak pandemií – proto se vernisáž a slavnost uskutečnila s odkladem – a jednak zcela aktuálně tragickou situací vyvolanou válkou na Ukrajině. Setkání, jejž se účastnilo velké množství účastníků – pedagogů i žáků a rodičů – bylo proto spojeno s benefičním prodejem originálního dárkového předmětu, který organizátoři připravili pro pedagogy a oceněné.


Šlo o pracovní zástěru užitečnou do grafiky nebo keramiky, která jasně říká: Putin, make art not war! Odkazuje na Picassovu Guerniku a připomíná, že démon války se bohužel rád vrací.


Jak bylo zmíněno i během úvodního zahájení, před tragickými okolnostmi není možné zavírat oči, ostatně sama INSEA – jako globální komunita výtvarných pedagogů – vznikla v reakci na válku. Její zakladatelé věřili, že umění a výtvarná výchova mohou kultivovat společnost, že mohou spojovat lidi a pomáhat budovat společenství, v němž násilí a agrese nemají místo. „Proto i my bychom rádi vyjádřili podporu Ukrajině a lidem, kteří k nám prchají před násilím. Zároveň říkáme jasné ne proudům, které i u nás začínají opět vyvolávat závist a rozdělují společnost. Ukažme, že máme soucit a že se umíme zastat přátel v nouzi.


Ukažme, že odsuzujeme Putinův zločinný režim. Tuto podporu symbolicky vyjadřujeme také sbírkou, jejíž výtěžek je věnován konkrétní ukrajinské rodině s dívkou s poruchami autistického spektra,“ uvedla Petra Šobáňová, jež výstavu zahajovala.

Na pozvání k výstavnímu projektu zareagovaly téměř tři desítky škol z celé ČR, diplomů byly rozdány dvě stovky, účastníků bylo mnohem více. Odborná porota neměla lehkou práci a nakonec se rozhodla ocenit několik kolektivů a jednotlivců. Součástí bienále byly jak fyzické práce, které byly vystaveny, tak také práce digitální, jež jsou stále dostupné na našem webu.

Fotografie z mobility v Trenčíně na ZUŠ Karola Pádivého v Trenčíně, na fotografii účastníci s Česka spolu s italskými a slovenskými partnery, foto Petra Šobáňová; fotografie z mobility v Assisi na Assisi International School, na fotografii partneři z Itálie a Slovenska, dole záběry z workshopů, foto Petra Šobáňová


Projekt, na němž Česká sekce INSEA spolupracovala se Základnou uměleckou školou Karola Pádivého v Trenčíně a Assisi International School a Fondazione Patrizio Paoletti Per Lo Sviluppo E La Comunicazione, pokračoval setkáním partnerů v Olomouci a mezinárodní stáží v Assisi a vyvrcholil společným setkáním v Trenčíně, kde sídlí organizátoři mobilit a hlavní řešitelé projektu.


Díky Lucii Horňákové Černayové, Zuzaně Baranovič Janíčkové, Alexanderu Salvianymu a dalším inspirativním pedagogům z trenčínské ZUŠ a ze Stredoslovenské galérie prožili účastníci dny plné tvůrčích příležitostí, prožitků spojených s vnímáním těla a mezilidské tvůrčí interakce.


Účastníci setkání z České sekce INSEA a Katedry výtvarné výchovy Univerzity Palackého v Olomouci se seznámili s pedagogickými přístupy učitelů ZUŠ Karola Pádivého, ale dostali také příležitost zúčastnit se prakticky a prožitkově zaměřených workshopů.


Připravila Petra Šobáňová



25 zobrazení0 komentářů

コメント


bottom of page