top of page
Obrázek autoraBe_on the Screen

Ondřej Kolář & Josef Satorie & Jonathan Novotný | Sněhuláci



Příběh dvou sněhuláků, kteří ožívají v magickém světě. Tvůrci se zaměřili na vytvoření atmosféry zimního kouzla včetně její křehkosti a pomíjivosti. Film nejen vizuálně oslovuje diváka, ale také skrze své postavy přináší vzkaz o významu přátelství, touze po životě a kráse jedinečnosti.

 

Film Sněhuláci je žákovským projektem vytvořeným technikou stop motion. Film sleduje příběh dvou sněhuláků, kteří ožívají v magickém světě. Tvůrci se zaměřili na vytvoření atmosféry zimního kouzla včetně její křehkosti a pomíjivosti. Film nejen vizuálně oslovuje diváka, ale také skrze své postavy přináší vzkaz o významu přátelství, touze po životě a kráse jedinečnosti. Stop motion technika podtrhuje ruční práci a kreativitu tvůrců, kteří se rozhodli prozkoumat tuto techniku vůbec poprvé, což dohromady dodává celému dílu osobitý charakter. Ondra, Jožin a Jonathan vytvořili tento film jako svůj společný žákovský projekt v devátém ročníku. V první fázi se samostatně seznamovali s principy stop motion animace. Vytvořili scénář a postavy a pomocí storyboardu plánovali jednotlivé sekvence. Následně začali získávat dovednosti v manipulaci s postavami a objekty, vybírali vhodné materiály pro vytváření postav a prostředí. Zdokonalovali své fotografické dovednosti při práci s časovou expozicí, osvětlovacími a zatemňovacími systémy a se stativem. Tvůrci postupně vytvářeli jednotlivé snímky, přičemž pečlivě manipulovali s postavami a scénami mezi každým snímkem. Zjistili, jak náročný je proces natáčení stop motion, a to i při krátkém filmu. Po dokončení fotografování následovala časově velmi náročná postprodukce.


Na film bylo použito kolem 600 fotografií, které byly následně jednotlivě upraveny v programu Adobe Photoshop a Adobe Premiere Pro. Bylo potřeba odstranit z fotografií pomocná lanka, dobarvit je, upravovat délku zobrazování snímků, skládat snímky nafocené na green screen, přidat zvukové a video efekty, hudbu a nakonec titulky provedené opět technikou stop motion. Významným aspektem celého projektu bylo prohloubení dovednosti spolupracovat, propojit technické dovednosti s uměleckým záměrem, výtvarnými a organizačními schopnostmi a také s osobnostními předpoklady jednotlivých autorů. Jak se to vše podařilo, necháme na posouzení našim divákům.  

 

Představení autorů: Ondřej Kolář – 15 let. Žák devátého ročníku ZŠ Elanor v Sušici, nadšenec do fotografie, filmu, v lednu tohoto roku úspěšně složil přijímací zkoušky na obor mutimédiální tvorba v Plzni, kde doufá proměnit svého koníčka ve “full time experience”. Na filmu Sněhuláci je autorem fotografií a postprodukce. Josef Satorie – 15 let. Nadšenec trailové cyklistiky, celorepublikově úspěšný reprezentant v klasickém lyžování, kutil, který si poradí s každou výzvou, směřující z 9. ročníku ZŠ Elanor na SPŠ, obor navrhování nábytku a dřevěných konstrukcí. Ve filmu Sněhuláci autor kulis, řešitel technických problémů a výběru hudby. Jonathan Novotný – 14 let. Pečlivost, zodpovědnost, vytrvalost a smysl pro detail charakterizují práci třetího spoluautora filmu Sněhuláci, autora práce s papírem. Škoda, že v němém filmu nemůže vyznít jeho znalost čtyř jazyků, s kterou reprezentuje ZŠ Elanor na jazykových soutěžích. 



Sněhuláci |  film | .mov

Ondřej Kolář | Josef Satorie | Jonathan Novotný | 14–15 let 

 

Pod vedením Zdeňky Ánandí Barfussové 

Česká republika – ZŠ Elanor, Studentská 506, 64201 Sušice  


10 zobrazení1 komentář

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

1 Comment


defeated hapless
defeated hapless
Sep 17

Collaboration skills have improved as a result of the work, which links technical proficiency with creative aim, inventiveness, and organization in addition to each author's unique presumptions. The viewer will get to choose how it all ends. Drift Boss

Like
bottom of page