top of page
Obrázek autoraJana Randáková

Pozvánka na mezioborový seminář SVĚTLO–OBRAZ–ZVUK


Jakým způsobem ovlivňují nová média včetně sociálních sítí obsah současné výtvarné výchovy? Touto a dalšími otázkami se bude zabývat unikátní mezioborový seminář pořádaný ARTAMOU ve spolupráci s Fakultou umění a designu UJEP, Národním ústavem pro vzdělávání a Českou sekcí INSEA. Seminář s názvem SVĚTLO–OBRAZ–ZVUK proběhne na Fakultě umění a designu UJEP v Ústí nad Labem a v sále Hraničář a nabízí řadu inspirativních workshopů.

 

SVĚTLO–OBRAZ–ZVUK, 19.–21. května 2017

Fakulta umění a designu, Univerzita J. E. Purkyně, Pasteurova 9, 400 96 Ústí nad Labem a víceúčelový veřejný sál Hraničář, Prokopa Diviše 1812/7, Ústí nad Labem

 

NIPOS-ARTAMA ve spolupráci s Fakultou umění a designu UJEP, Národním ústavem pro vzdělávání a Českou sekcí INSEA zve výtvarné pedagogy všech typů školních a mimoškolních zařízení na unikátní třídenní mezioborový seminář. Zváni jsou též pedagogové ostatních uměleckých oborů, které téma zajímá.

 

Seminář spojený s inspirativními workshopy se bude zabývat stále častěji diskutovanými otázkami - jakým způsobem ovlivňují nová média včetně sociálních sítí obsah výtvarné výchovy? Již svým názvem odkazuje seminář na mezioborové přesahy, bez kterých se vnímání, tvorba a interpretace obrazů jen stěží obejde. Nejen výtvarné pedagogové, ale i kolegové z jiných uměleckých oborů budou mít ojedinělou příležitost se setkat s významnými uměleckými a pedagogickými osobnostmi filmové a audiovizuální tvorby.

 

Díky laskavé podpoře děkana doc. Pavla Mrkuse proběhne páteční program v ateliérech a dílnách Fakulty umění a designu Univerzity J. E. Purkyně v Ústí nad Labem. Účastníci si budou moci vybrat dva z nabídky šesti inspirativních workshopů zabývajících se možnostmi nových médií, které spolu s děkanem doc. Mrkusem povedou odborní učitelé fakulty R. LoskotM. GurskáF. PecháčekV. Presnetsov a T. Lumpe (propojování obrazu a zvuku; prostorové instalace; gify; videomapping; interaktivita a prostorovost zvuku; možnosti digitální fotografie).

 

Večerní program bude vyhrazen představení publikace a doprovodných materiálů "Ko-text: Tvar, zvuk a gesto, tvůrce, učitel a žák" autory doc. K. Dytrtovou a doc. M. Raudenským (Nejkrásnější české knihy, 2. místo v kategorii Učebnice pro školy všech stupňů a ostatní didaktické pomůcky). 


Sobotní a nedělní program se bude odehrávat v prostředí víceúčelového veřejného sálu Hraničář:


  •  Prof. Jiří Barta, doma i v zahraničí oceňovaný tvůrce animovaného filmu ("Zaniklý svět rukavic“"Krysař""Na půdě" - Český lev 2009 za nejlepší výtvarný počin a další významná světová ocenění) se zmíní o historii a specifikách autorské animované tvorby.

  • Prof. Rudolf Adler režisér, scénárista, dramaturg ("Majstr""Hrom do kapelníka" ), pedagog a tvůrce koncepce filmové/audiovizuální výchovy pohovoří o výrazových prostředcích kinematografie ve světle historického vývoje a o technikách natáčení autorského filmového a televizního dokumentárního filmu.

  • Ivan Látal, autor, režisér edukativních programů pro děti ("Kostičky""Moudronos" -  Ceny Literárního fondu, Ekofilmu) a učitel na ZUŠ (obor Foto) představí svou školu vidění, kde se děti učí vnímavému pozorování a čtení „obrazů“.

  • Organizátor Utubering festivalu Ing. Lukáš Dejl zodpoví otázky ohledně soudobých zvukově-obrazových komunikačních systémů, zvláště spojené s tzv. „youtuberingem“. 


Předpokládaná cena semináře: 1 000 Kč (bez ubytování), 1 560 Kč (s ubytováním na kolejích UJEP, 560 Kč/2 noci)

Seminář je součástí přípravy celostátní přehlídky výtvarných prací dětí a mládeže 2019. Účast na semináři není podmínkou účasti na přehlídce.

 

Seminář je akreditovaný MŠMT v rámci DVPP, účastníci obdrží osvědčení.

Závazné přihlášky (viz příloha) posílejte do 14. 4. 2017: randakova@nipos-mk.cz

Kontakt: Jana Randáková, Fügnerovo nám. 1866/5, 120 21 Praha 2, mobil: 778 702 496, randakova@nipos-mk.cz

 


 

Autorka:

Mgr. Jana Randáková

NIPOS ARTAMA

Praha 

 


The paper is licensed under a Creative CommonsAttribution Non-Commercial 3.0 License.

 

 

Jak citovat tento článek:

RANDÁKOVÁ, Jana. 2017. Pozvánka na mezioborový seminář SVĚTLO–OBRAZ–ZVUK. Kultura, umění a výchova, 5(1). ISSN 2336-1824. Dostupné z: https://www.kuv.upol.cz

 

3 zobrazení0 komentářů

Comments


bottom of page